baner
glowna
PORADY
TORTY
REKLAMA

para

 

TORT WESELNY

tortJednym ze stałych elementów każdego wesela jest tort weselny i jego krojenie przez Młodą Parę. Obecnie torty weselne wykonywane są przez zakłady cukiernicze. W domowych warunkach praktycznie nie piecze się tortów. Nowoczesne technologie cukiernicze pozwalają na stworzenie niespotykanych dotąd dekoracji.
Wysokość i kształt
Tort na stelażu może być nawet siedmiopiętrowy. Przy piętrowych tortach najczęściej każde piętro ma inny smak. Dobre cukiernie proponują wybór między przynajmniej dwudziestoma smakami, najpopularniejsze są jednak smaki naturalne: kawowy, orzechowy.
Jeśli chodzi o kształt to najpopularniejszy jest oczywiście kształt okrągły, jednak można samodzielnie zaprojektować dowolny kształt tortu.
Dawniej najpopularniejszym zwieńczeniem tortu była cukrowa figura Państwa Młodych, dziś bardziej popularne są gołębie, obrączki czy zdjęcie Młodej Pary.
Wielkość tortu wylicza się na podstawie wagi przeznaczając 10 dkg na gościa dodając do ogólnej masy dodatkowo 15-20% nakładki.
Fototort
Drukarki cukiernicze pozwalają na wydruk dowolnego zdjęcia jadalnymi farbami na opłatku nanoszonym na wierzchu lub boku tortu. Można więc tort udekorować wspólnymi zdjęciami które są w całości jadalne.
Dekoracje nietypowe
Urodę i chwilę wnoszenia tortu można dodatkowo podkreślić poprzez zimne ognie lub podświetlenie dzięki którym tort prezentuje się jeszcze bardziej okazale.